En stor spandfuld æbler
Forleden fik jeg en ordentlig spandfuld æbler af vores søde nabo. Deres æbleespalier var gået i overproduktion og de kunne ikke selv følge med til at bruge alle de lækre æbler, så det takkede jeg gladeligt ja til. Så var der en anledning til at få bagt en lækker æbletærte til eftermiddagskaffen.
Jeg har altid brugt den klassiske opskrift fra ”God mad let at lave” da jeg synes den er enkel og lige til at gå til.
Mørdej
100 g smør
125 g mel
1 æggeblomme
1 spsk koldt vand
Fyld
750 g æbler
1-1½ dl sukker (efter smag)
2 tsk vanillesukker
1/4 tsk stødt nellike (undlod jeg dog)
½-1 tsk stødt kanel
Smuldr smøret i melet. Tilsæt æggeblomme og vand. Saml dejen hurtigt og sæt den koldt ½-1 time.
Æblerne skrælles, kernehuset fjernes og de skæres i både. Tænd ovnen på 200 grader. Læg æblerne i et ovnfast fad og bland krydderier i. Udrul mørdejen i en lidt større plade end fadet. Læg dejen over æblerne og tryk den til langs kanten. Klip nogle lufthuller med en saks. Pensl dejen med sammenpisket æg og drys den med sukker. Bag i ovnen i midten ved 30-40 min
Jeg har så lavet mine egne justeringer, da opskriften jo oprindelig kun er med mørdej til låget, så æblerne lægges direkte i fadet, men jeg kan godt li at der er lidt mere gods i, så derfor laver jeg dobbeltportion af dejen og beklæder tærteformen inden æblerne kommes i. Derudover kan æblerne med fordel trække et par timer i krydderiblandingen i en skål i køleskabet, således noget af væden siver ud. Så bliver tærten ikke så slatten.
Et klassisk låg som er lagt over æblerne og klippet, er nemt og enkelt, men efter min mening også lidt kedeligt, så hvis man har muligheden kan man lige så godt være lidt kreativ her også. Så jeg søgte lidt på nettet og fandt den flotteste æbleterte med et låg af udstansede stjerner og det var lige sådan en jeg skulle lave. Hvad synes i om den?
Men hvad så med resten af æblerne? Havde jo fået en hel spand og der gik kun 6 stk. til tærten, så jeg skyndte mig at lave én mere for derefter at invitere mig selv og familien på eftermiddagskaffe hos min mor. Resten af æblerne blev skrællet og skåret i både og smidt i fryseren, for så er det nemlig nemt og hurtigt at lave en æbletærte hvis der skulle komme uventede gæster.
Ingen kommentarer endnu